Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού κοινοχρήστων χώρων Δήμου Ηγουμενίτσας
Άξονας: 2.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €3,800,000.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €3,800,000.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Η πράξη περιλαμβάνει την αντικατάσταση υφιστάμενων λαμπτήρων ή/και φωτιστικών σωμάτων με νέα τεχνολογίας LED, συμπεριλαμβανομένου συστήματος τηλεδιαχείρισης. Η περιοχή παρέμβασης αφορά στους κοινόχρηστους χώρους και οδούς στον αστικό ιστό του Δήμου Ηγουμενίτσας και συγκεκριμένα στην πόλη της Ηγουμενίτσας και τους γειτνιάζοντες οικισμούς Νέα Σελεύκειας, Λαδοχωρίου και Γραικοχωρίου. H αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων θα προσφέρει στο Δήμο εξοικονόμηση πόρων (70% περίπου) λόγω της εξοικονομούμενης ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα μείωση των ωρών απασχόλησης προσωπικού για τη συντήρηση του δικτύου, βελτιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Επιπλέον περιβαλλοντικά επιτυγχάνεται ετήσια μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του Δήμου Ηγουμενίτσας κατά 785 τόνους ισοδυνάμου CO2 και της αντίστοιχης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, της φωτορύπανσης και της ρύπανσης του περιβάλλοντος λόγω της απόθεσης των κατεστραμμένων συμβατικών λαμπτήρων και στη βελτίωση των συνθηκών φωτισμού αλλά και της αισθητικής εικόνας του αστικού ιστού της πόλης με συνέπεια την αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων και επισκεπτών και την αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής. Η κατασκευαστική διάρκεια υλοποίησης της πράξης ανέρχεται σε 12 μήνες.
Κρισιμότητα
Η αναγκαιότητα της πράξης έγκειται στο γεγονός ότι με την υλοποίησή της επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας με παράλληλη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του Δήμου Ηγουμενίτσας στο περιβάλλον, αναβάθμιση της ποιότητας του φωτισμού σε με βάση το πρότυπο ΕΝ 13201, μείωση της φωτορύπανσης σε περιοχές με φωτισμό πέραν των ορίων και βελτίωση του φωτισμού σε περιοχές με χαμηλή κάτω των ορίων στάθμη, καθώς επίσης αισθητική/λειτουργική αναβάθμιση και τηλε-έλεγχος του φωτισμού οδών και κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή παρέμβασης.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Τα παραδοτέα της πράξης είναι: • προμήθεια και εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων με τεχνολογία led προς αντικατάσταση των υφισταμένων φωτιστικών σωμάτων. • αφαίρεση των υφιστάμενων ιστών, βραχιόνων, φωτιστικών σωμάτων σε επιλεγμένα σημεία και τοποθέτηση εγκατάσταση στις ίδιες ή σε άλλες θέσεις των νέων ιστών δημοτικού φωτισμού, βραχιόνων και φωτιστικών σωμάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης. • αλλαγή και αναβάθμιση πινάκων διανομής (πίλλαρ), ηλεκτρικών δικτύων και ιστών όπου αυτό απαιτείται. • Εργασίες ελέγχου του υφιστάμενου δικτύου φωτισμού και συγκεκριμένα των σημείων στήριξης ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και ασφαλής λειτουργία του δικτύου μετά την εγκατάσταση των νέων φωτιστικών σωμάτων.. • προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος τηλεδιαχείρισης ανά οδικό φωτιστικό με δυνατότητες παρακολούθησης βλαβών και κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο. • εργασίες που προκύπτουν από την κατάργηση φωτιστικών σημείων (αποκαταστάσεις σε πεζοδρόμια, πλατείες, βάσεις ιστών και ηλεκτρικές συνδέσεις).
Δείκτες Εκροών
  • CO34.Μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου: Εκτιμώμενη ετήσια μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.