Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Δημιουργία ισόπεδων κυκλικών κόμβων
Άξονας: 2.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €1,412,895.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €1,412,895.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Η  πράξη περιλαμβάνει την δημιουργία τριών (3) ισόπεδων κυκλικών κόμβων, οι οποίοι περιγράφονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Ιωαννιτών. Συγκεκριμένα: 1ος) Λ. Δωδώνης-Ναπ. Ζέρβα-Πυρσινέλα-Κωνστ. Ελευθερίου-Εισαγγελέα Σπύρου. 2ος) Λεωφόρος Γράμμου, Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως & οδός Καλπακίου. 3ος) Λεωφόρος Γράμμου με την οδό Ι. Δραγούμη.
Κρισιμότητα
Η υιοθέτηση των κόμβων κυκλικής κίνησης καθιερώνεται διεθνώς όλο και περισσότερο, ενώ αυτοί αντικαθιστούν αποτελεσματικά και τους σηματοδοτούμενους ισόπεδους κόμβους. Η διαμόρφωση αυτών των κόμβων επιφέρει την επιβράδυνση των οχημάτων κατά την είσοδο στο δακτύλιο κυκλοφορίας και περιορίζει τη ροή κυκλοφορίας μόνο προς μια κατεύθυνση, ενώ απαλείφει σημαντικό αριθμό πιθανών σημείων εμπλοκής. Η μορφή των εν λόγω κόμβων γίνεται συνεχώς δημοφιλέστερη, λόγω της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας που αποδεδειγμένα προσφέρουν. Μερικά από τα πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών ισόπεδων κόμβων ή διασταύρωσης (με ή χωρίς σηματοδότηση), είναι τα εξής: - Βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της κυκλοφοριακής εξυπηρέτησης - Περιορισμός των καθυστερήσεων - Καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας - Εξοικονόμηση χρηματικών πόρων - Μείωση του θορύβου και των αέριων ρύπων.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Τα παραδοτέα της προτεινόμενης πράξης είναι τα ακόλουθα: 1) Ισόπεδος κομβός Λ. Δωδώνης-Ναπ. Ζέρβα-Πυρσινέλα-Κωνστ. Ελευθερίου-Εισαγγελέα Σπύρου. 2) Ισόπεδος κόμβος Λεωφόρου Γράμμου, Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως & οδός Καλπακίου. 3) ισόπεδος κόμβος Λεωφόρου Γράμμου με την οδό Ι. Δραγούμη.
Δείκτες Εκροών
  • CO38.Αστική ανάπτυξη: Δημιουργία ή ανάπλαση υπαίθριων χώρων σε αστικές περιοχές

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.