Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
«Παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα των υποδομών της ΔΕΥΑΗ»
Άξονας: 2.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €2,849,278.20
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €2,297,805.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Η πράξη περιλαμβάνει δύο τμήματα (προμήθειες). Το 1ο τμήμα «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΝΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ, ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ» αφορά στην αντικατάσταση υφισταμένων οχημάτων με καινούργια, με καλύτερη απόδοση και χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου η οποία μπορεί να επιτύχει σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμων και στο κόστος λειτουργίας. Η ΔΕΥΑΗ προτίθεται να προχωρήσει στην αντικατάσταση των οχημάτων που πλησιάζουν το τέλος ζωής τους ή/και παλαιότερων οχημάτων, με ενεργειακά αποδοτικά. Προτείνεται, η αντικατάσταση συνολικά δεκαπέντε (15) οχημάτων του στόλου της ΔΕΥΑΗ με πιο σύγχρονα μοντέλα. Το 2ο τμήμα «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ» αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων αντλιοστασίων (γεωτρήσεις και προωθητικά αντλιοστάσια) του δικτύου ύδρευσης που διαχειρίζεται η Δ.Ε.Υ.Α.Η. Περιλαμβάνει την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων ηλεκτρολογικών πινάκων κίνησης των αντλιοστασίων με καινούριους στους οποίους θα γίνεται χρήση μετρητών ενέργειας, ρυθμιστών στροφών και σύγχρονου λοιπού παρελκόμενου εξοπλισμού και την αντικατάσταση των ηλεκτροκινητήρων των αντλητικών συγκροτημάτων, με νέους κινητήρες υψηλού βαθμού ενεργειακής απόδοσης.
Κρισιμότητα
Ο στόλος οχημάτων της ΔΕΥΑΗ είναι πεπαλαιωμένος. Οι κινητήρες των οχημάτων είναι ενεργοβόροι - χαμηλής απόδοσης. Η εξακολούθηση της χρήσης τους θα συνεχίσει την αυξημένη κατανάλωση καυσίμων που με τη σειρά της συνεπάγεται αυξημένη αέρια ρύπανση, αυξημένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (CO2). Η εφαρμογή του 1ου τμήματος είναι αναγκαία προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στον τομέα των μεταφορών. Πεπαλαιωμένος είναι επίσης και ο εξοπλισμός των αντλιοστασίων ύδρευσης της ΔΕΥΑΗ. Τα αντλιοστάσια ύδρευσης λειτουργούν με ηλεκτρολογικούς πίνακες που περιλαμβάνουν συστήματα εκκίνησης συμβατικού τύπου είτε απ’ ευθείας εκκίνησης (DOL) είτε συνδεσμολογίας αστέρος/τριγώνου (Υ/Δ). Αυτό έχει σαν συνέπεια την αυξημένη, άνευ ουσίας κατανάλωση ενέργειας, την επιβάρυνση του δικτύου κατά την εκκίνηση που μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στην τροφοδότηση άλλων συσκευών (όπως π.χ. συστήματα αυτοματισμού), αλλά και την καταπόνηση των ίδιων των κινητήρων, με συνέπεια την εμφάνιση βλαβών που έχουν τόσο άμεσο οικονομικό κόστος όσο και έμμεσο (down time) που είναι και το σημαντικότερο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα της υδροδότησης. Επιπλέον, οι κινητήρες που οδηγούν τις αντλίες, είναι εγκατεστημένοι πριν την τελευταία 10ετία (πολλοί από τους κινητήρες είναι πολύ παλαιότερης γενιάς), είναι χαμηλού βαθμού απόδοσης και εμφανίζουν χαμηλό συντελεστή ισχύος (cosφ) που σε πολλές περιπτώσεις είναι κάτω του 0,75 με αποτέλεσμα να καταναλώνεται υπερβολικά περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από την πραγματικά απαιτούμενη από την εκάστοτε εγκατάσταση. Η εφαρμογή του 2ου τμήματος είναι αναγκαία προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των υποδομών αυτών, περιορισμός της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Τα παραδοτέα της πράξης για το 1ο τμήμα με τίτλο «Αντικατάσταση Οχημάτων με νέα ενεργειακά, αποδοτικά και χαμηλών εκπομπών» θα είναι: • 3 τεμ. ημιφορτηγό κλειστού τύπου van • 4 τεμ. ημιφορτηγό με εκτεταμένη καμπίνα 4x4 • 1 τεμ. επιβατικό τύπου τζιπ 4χ4 • 1 τεμ. επιβατικό τύπου suv • 3 τεμ. δίκυκλο τύπου παπάκι • 1 τεμ. ανατρεπόμενο φορτηγό 19τν με γερανό • 1 τεμ. ελαστικοφορος φορτωτής – εκσκαφέας • 1 τεμ. οικολογικό ειδικό βυτιοφόρο όχημα καθαρισμού φρεατίων και αγωγών υπόνομων με σύστημα ανακύκλωσης του νερού για την προστασία του περιβάλλοντος Τα παραδοτέα της πράξης για το 2ο τμήμα με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση Αντλιοστασίων Ύδρευσης της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας» θα είναι: • 57 τεμ. ηλεκτρολογικοί πίνακες κίνησης αντλιοστασίων ύδρευσης με χρήση μετρητών ενέργειας, ρυθμιστών στροφών και λοιπού παρελκόμενου εξοπλισμού. • 71 τεμ. ηλεκτροκινητήρες αντλητικών συγκροτημάτων υψηλού βαθμού ενεργειακής απόδοσης • Δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος και εκπαίδευση του προσωπικού στη λειτουργία, συντήρηση, επισκευές, τήρηση προγραμμάτων μετρήσεων κλπ της προμήθειας και ο εφοδιασμός της με τα αντίστοιχα πλήρη προγράμματα, βιβλία, εγχειρίδια, καταλόγους ανταλλακτικών και οδηγίες για την σωστή, εύρυθμη και μακρόχρονη λειτουργία του συστήματος.
Δείκτες Εκροών
  • CO34.Μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου: Εκτιμώμενη ετήσια μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου
Δείκτες Αποτελέσματος
  • T1614.ΕΚΠΟΜΠH ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ EKTOΣ ΣΕΔΕ

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.