Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Αντικατάσταση οχημάτων Δήμου Ηγουμενίτσας
Άξονας: 2.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €999,998.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €999,998.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Τα προς προμήθεια οχήματα θα αντικαταστήσουν παλιά υφιστάμενα και ενεργοβόρα δημοτικά οχήματα με σκοπό την εξοικονόμηση, στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας (ΣΔΒΕ) Δήμου Ηγουμενίτσας, εγκεκριμένο με την υπ’ αρ. 63/2108 Απόφαση Δ.Σ. Ηγουμενίτσας (ΑΔΑ: 6ΚΘΚΩΡΙ-Θ7Λ), καθώς η  αντικατάσταση με σύγχρονα οχήματα καλύτερης απόδοσης μπορεί να επιτύχει  σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμων, στο λειτουργικό κόστος και στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) προς την ατμόσφαιρα.
Κρισιμότητα
Η αναγκαιότητα της πράξης έγκειται στο γεγονός ότι τα υφιστάμενα οχήματα του Δήμου εκτός από τον ενεργοβόρο χαρακτήρα τους εκλύουν δυσανάλογα υψηλές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα λόγω των κινητήρων παλαιάς τεχνολογίας που φέρουν και επιπλέον είναι εκτός των προδιαγραφών που τίθενται με βάση τις σύγχρονες οδηγίες της ΕΕ. Με την υλοποίηση της πράξης εναρμονίζεται ο Δήμος Ηγουμενίτσας με την ισχύουσα νομοθεσία για τα προς προμήθεια οχήματα, επιτυγχάνεται αστική αναζωογόνηση και βελτίωση της ποιότητας του αέρα της περιοχής του Δήμου Ηγουμενίτσας και ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό η αντιμετώπιση των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων στις μεταφορές των οχημάτων του Δήμου.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Τα παραδοτέα της πράξης είναι έξι (6) συνολικά καινούργια οχήματα, Ένα απορριμματοφόρο διαξονικό όχημα με συμπιεστή απορριμμάτων τύπου πρέσας 14m3 με σύστημα πλύσης κάδων, ένα απορριμματοφόρο τριαξονικό όχημα με συμπιεστή απορριμμάτων τύπου πρέσας 24m3 , ένα ανατρεπόμενο φορτηγό διαξονικό μικτού φορτίου 19tn με γερανό και αρπάγη, ένα  ανατρεπόμενο φορτηγό τριαξονικό μικτού φορτίου 26t, ένα μικρό λεωφορείο μεταφοράς ατόμων 15-20 θέσεων καθημένων πλέον μιας θέσεως για αμαξίδιο ΑΜΕΑ με αναδιπλούμενο ανυψωτικό μηχανισμό και ένα μικρό λεωφορείο μεταφοράς ατόμων 20-30 θέσεων καθημένων.
Δείκτες Εκροών
  • CO34.Μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου: Εκτιμώμενη ετήσια μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.