Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΩΝ ΦΩΤΕΙΝΩΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
Άξονας: 2.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €830,000.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €830,000.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Με την παρούσα πράξη αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός των εγκαταστάσεων φωτεινής σηματοδότησης, εγκαθίσταται εκτεταμένο σύστημα καταμέτρησης της κυκλοφορίας, εγκαθίσταται Κέντρο Ελέγχου και αναπτύσσεται σύστημα πληροφόρησης των μετακινούμενων.
Κρισιμότητα
Στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα των Ιωαννίνων λειτουργεί σημαντικός αριθμός σηματοδοτούμενων κόμβων, οι οποίοι συνθέτουν ένα ενιαίο δίκτυο ελέγχου της κυκλοφορίας της πόλης. Στο Σ.Β.Α.Κ. του Δήμου Ιωαννιτών προτείνεται η διατήρηση των περισσότερων από αυτούς τους κόμβους ενώ επιπλέον γίνεται αναφρορά για την ανάγκη διαχείρισης της κυκλοφορίας-διαχείριση σηματοδοτών με τη χρήση νέων τεχνολογιών (Π10 σελ.6). Από τα παραπάνω προκύπτει πως υπάρχει αναγνωρισμένη ανάγκη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την παρακολούθηση και διαχείριση της κυκλοφορίας στο δίκτυο φωτεινών σηματοδοτών αρμοδιότητας του Δήμου Ιωαννιτών. Με την ολοκλήρωσή της η πράξη θα συντελέσει στην : 1.Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των εγκαταστάσεων φωτεινής σηματοδότησης, 2.Μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών αέριων ρύπων των οχημάτων, 3. Διασφάλιση της κίνησης των ΑΜΕΑ στους σηματοδοτούμενους κόμβους, 4. Ανάπτυξη δια-λειτουργικότητας ανάμεσα στα υφιστάμενα συστήματα διαχείρισης της κινητικότητας των πολιτών (συστήματα ελέγχου κυκλοφορίας, μετρητικά, πληροφόρησης) και στα νέα συστήματα που θα εγκατασταθούν. Με την εξασφάλιση της δια-λειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο, πρωτοποριακό και βιώσιμο πλαίσιο διαχείρισης της αστικής κινητικότητας. Σημειώνεται ότι και στο Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ) του Δήμου γίνεται αναφορά στην υλοποίηση προτάσεων που θα προκύψουν από τη μελέτη ΣΒΑΚ του Δήμου.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Τα παραδοτέα της πράξης είναι τα ακόλουθα : - Εγκατάσταση Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Ελέγχου Φωτεινής Σηματοδότησης. - Ανάπτυξη Κυκλοφοριακού Μοντέλου και εκπόνηση ολοκληρωμένων στρατηγικών διαχείρισης της κυκλοφορίας.  - Εγκατάσταση Συστήματος Διαχείρισης Στρατηγικών και Παρακολούθησης της Κυκλοφορίας. - Επέκταση των δυνατοτήτων των υφιστάμενων συστημάτων πληροφόρησης των μετακινούμενων μέσω καινοτόμων υπηρεσιών Συνεργατικών Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών C_ITS. - Ενσωμάτωση σε όλους τους ρυθμιστές του απαραίτητου εξοπλισμού για τη διασύνδεσή τους, μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας και πρωτοκόλλου TCP/IP, με το Κέντρο Ελέγχου. - Αναβάθμιση παλιών ρυθμιστών κυκλοφορίας. - Εγκατάσταση συστήματος καταμέτρησης της κυκλοφορίας, ασύρματης τεχνολογίας για την ελαχιστοποίηση της παρέμβασης/όχλησης στο αστικό περιβάλλον.  - Εγκατάσταση μικροκυμματικών ανιχνευτών οχημάτων (radar) για την εφαρμογή μεθόδων τοπικής επενέργειας από την κυκλοφορίας (μικρορύθμιση), όπως κλήση ή/και παράταση φάσης προγράμματος σηματοδότησης. - Αντικατάσταση παλιών σηματοδοτών λαμπτήρων πυράκτωσης με νέους τεχνολογίας LED χαμηλής κατανάλωσης και αναβαθμισμένων φωτοτεχνικών χαρακτηριστικών, σύμφωνα με τον ισχύοντα Εθνικό Τεχνικό Κανονισμό. - Εγκατάσταση σε επιλεγμένες διαβάσεις πεζών καταμετρητών αντίστροφης μέτρησης (countdown) για την πληροφόρηση των πεζών. - Εγκατάσταση συσκευών ηχητικής σήμανσης σε λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών με σταθερές ή επενεργούμενες φάσεις πεζών και με εξωτερικά συνδεδεμένο ηχείο, για την υποβοήθηση της κινητικότητας ατόμων με πρόβλημα όρασης (ΑΜΕΑ), σύμφωνα με τον ισχύοντα Εθνικό Τεχνικό Κανονισμό. - Αντικατάσταση των φθαρμένων ιστών σηματοδότησης με νέους γαλβανισμένους και βαμμένους σύμφωνα και με τη μελέτη της πράξης.
Δείκτες Εκροών
  • CO34.Μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου: Εκτιμώμενη ετήσια μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.