Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα
Άξονας: 5.ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €285,600.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €281,600.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Περιγραφή Έργου
Aντικείμενο του έργου είναι η χρηματοδότηση, για 24 μήνες, της λειτουργίας Κινητής Μονάδας (ΚΜ) που θα έχει έδρα τα Ιωάννινα. Η χρηματοδότηση αφορά στη μισθοδοσία 6 εξειδικευμένων στελεχών (1 ψυχολόγου, 2 κοινωνιολόγων, 2 αποφοίτων κοινωνικής εργασίας και 1 ειδικού θεραπευτή - αποφοίτου εγκεκριμένου προγράμματος απεξάρτησης). Η ΚΜ θα έχει ως στόχο να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε άτομα που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (παράνομων ή νόμιμων) ή εμφανίζουν άλλου τύπου εξαρτητικές συμπεριφορές και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες. Ειδικότερα, η ΚΜ Ηπείρου θα πραγματοποιεί παρεμβάσεις των παρακάτω τύπων: • Προγραμματισμένες παρεμβάσεις ενημέρωσης και συμβουλευτικής σε περιοχές εκτός αστικού ιστού. • Ενημερωτικές δράσεις που απευθύνονται στον πληθυσμό των εξαρτημένων και στο ευρύ κοινό (ομιλίες, ενημερωτικά περίπτερα, δουλειά στον δρόμο). Η ΚΜ Ηπείρου θα λειτουργεί σε δίκτυο με τις υφιστάμενες Υπηρεσίες κατά των εξαρτήσεων στην Περιφέρεια, αλλά και με τις υπόλοιπες δομές υγείας / κοινωνικής φροντίδας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, Κοινωνικά Ιατρεία κλπ). Επιπλέον θα συνεργάζεται και με Υπηρεσίες που εμπλέκονται στην συνολικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης όπως Υπηρεσίες Παροχής Εκπαίδευσης, Δικαστικές Υπηρεσίες, Σωφρονιστικά Καταστήματα κλπ.
Κρισιμότητα
Βασικό στόχο για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων υπηρεσιών αποτελεί η γεωγραφική κάλυψη ολόκληρης της περιφέρειας ΗΠΕΙΡΟΥ, η πρόσβαση δηλαδή στις υπηρεσίες και η κάλυψη αναγκών όλων των επιμέρους ομάδων ατόμων που κάνουν χρήση ψυχοτρόπων ουσιών ή/και εμφανίζουν άλλου τύπου εξαρτητικές συμπεριφορές και διαμένουν εκτός αστικών κέντρων. Στην Περιφέρεια ΗΠΕΙΡΟΥ το υφιστάμενο δίκτυο υπηρεσιών περιλαμβάνει τις εξής δομές: • Τέσσερα (4) Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, ένα για κάθε νομό, σε Ιωάννινα, Άρτα, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα. • Τρία (3) Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ για ενήλικές χρήστες ουσιών σε Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα και Άρτα. • Μια (1) Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα με ξενώνα διαμονής του ΚΕΘΕΑ στα Ιωάννινα • Μία (1) Μονάδα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στην Πρέβεζα • Μία (1) Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης του ΚΕΘΕΑ με ξενώνα διαμονής στα Ιωάννινα • Μία (1) Μονάδα Συμβουλευτικής και Ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ στις δικαστικές φυλακές Ιωαννίνων (Σταυράκι). Χρειάζεται επίσης να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και διεύρυνση μιας ομάδας ατόμων που κάνει χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (νόμιμων ή παράνομων) ή/και παρουσιάζει άλλου τύπου εξαρτητικές συμπεριφορές, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας ή/και κοινωνικής αποδοχής, και που άρα δεν έχει κίνητρο ικανό ώστε να μετακινηθεί σε κάποιο αστικό κέντρο προκειμένου να αναζητήσει βοήθεια για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Ενδεικτικά αναφέρονται η αύξηση της βαριάς χρήσης αλκοόλ ειδικά στην περιφέρεια και η αύξηση του τζόγου και των τυχερών παιχνιδιών στους νέους, σε βαθμό που κατατάσσει τη χώρα στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά. Οι ΚΜ θα λειτουργούν συμπληρωματικά των υπολοίπων δομών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και θα παρέχουν υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής και παραπομπής προς αυτά αλλά και προς τις υπόλοιπες υπηρεσίες κατά των εξαρτήσεων.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Υποέργο 1: Π1.1 : Φάκελος αρχείου διαδικασίας στελέχωσης με προσωπικό και συμβάσεις Π1.2 : Φάκελος αρχείου διαδικασίας ενοικίασης ακινήτου και μισθωτήριο συμβόλαιο Π 2.1 : Αρχείο Έρευνας δράσης/Εκτίμησης Αναγκών Π 2.2 : Φάκελος με αρχείο ενεργειών δημοσιοποίησης της μονάδας Π 2.3 : Φάκελος με αρχείο ενεργειών δικτύωσης της μονάδας Π 3.1: Αρχεία Υλοποίησης φυσικού αντικειμένου: Ποσοτικές και ποιοτικές απολογιστικές εκθέσεις δράσεων της κινητής μονάδας. Παρουσιολόγιο στελεχών. Μητρώο εξορμήσεων. Βιβλίο συμβάντων (που θα υποστηρίζεται από το αρχείο ανά ωφελούμενο). Mητρώο ωφελούμενων που λαμβάνουν υπηρεσίες ενημέρωσης και συμβουλευτικής (το οποίο θα περιλαμβάνει και στοιχεία του βαθμού γεωγραφικής κάλυψης περιοχών που παρασχέθηκαν υπηρεσίες, όπως και στοιχεία επεξεργασίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και προφίλ των ωφελουμένων). Π 4.1: Αρχείο καταγραφής συστήματος αξιολόγησης. Π 4.2: Αρχείο αποτελεσμάτων αξιολόγησης συνολικής λειτουργίας. Υποέργο 2: Προμήθεια οχήματος ΙΧ τύπου VAN μικρό, βενζινοκίνητο, με κυβισμό από 1450 έως 2000 καινούργιο (πρώτης κυκλοφορίας).
Δείκτες Εκροών
  • 11205.Αριθμός ατόμων που ωφελούνται από υπηρεσίες υγείας για Εξαρτήσεις
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 11208.Ποσοστό των ατόμων που ωφελούνται από υπηρεσίες υγείας για εξαρτήσεις προς το σύνολο των ατόμων που αιτήθηκαν υπηρεσίες για εξαρτήσεις

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.