Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ ΗΠΕΙΡΟΥ: ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΥΡΙΟΥ ΜΕ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΓΗΓΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ-ΕΚΚΙΝΗΤΩΝ.
Άξονας: 1.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΠΕ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €135,590.47
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €135,590.47
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Οι σύγχρονες τεχνολογίες παραγωγής τυριών βιομηχανικού τύπου με κριτήριο την μείωση του κόστους (π.χ. μέσω επιτάχυνσης της ζύμωσης, μείωσης του χρόνου αναθέρμανσης του τυροπήγματος ή/και ωρίμανσης) σε συνδυασμό με την αποκλειστική χρήση παστεριωμένου γάλακτος και εισαγόμενων εναρκτήριων καλλιεργειών έχουν αλλοιώσει τον αυθεντικό χαρακτήρα και τις εξαιρετικές οργανοληπτικές ιδιότητες των παραδοσιακών Ελληνικών τυριών και κυρίως επιφέρει δραματική μείωση της βιοποικιλότητας αυτών. Κρίνεται συνεπώς αναγκαίο να διεξαχθεί το προτεινόμενο έργο βιομηχανικής έρευνας πάνω στο «Κεφαλοτύρι Ηπείρου», όπως αυτό παρασκευαζόταν με παραδοσιακό τρόπο στην ορεινή περιοχή των Τζουμέρκων. Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη και κατοχύρωση του ιστορικού αυτού τυριού με επαναφορά της παραδοσιακής τεχνολογίας και με την αποκλειστική χρήση γάλακτος (νωπού ή θερμισμένου) εγχώριων φυλών αιγοπροβάτων και γηγενών εναρκτήριων καλλιεργειών κάτω από σύγχρονες συνθήκες παραγωγής σε μικρή τυροκομική μονάδα της Ηπείρου με 70ετή παράδοση και σε συνεργασία με το Τμήμα Γάλακτος Ιωαννίνων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Κρισιμότητα
-
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
-
Δείκτες Εκροών
  • CO02.Παραγωγικές επενδύσεις: Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν επιχορηγήσεις
  • CO26.Έρευνα, καινοτομία: Αριθμός επιχειρήσεων που συνεργάζονται με ερευνητικά ιδρύματα
Δείκτες Αποτελέσματος
  • T1605.ΔΑΠΑΝΗ Ε&Α ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.