Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Διαδικτυακή πλατφόρμα αυτόματης ενημέρωσης κοινού και Ο.Τ.Α για πιθανή εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στην Ήπειρο
Άξονας: 1.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΠΕ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €204,835.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €200,000.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Το έργο αφορά στην ανάπτυξη και λειτουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας έγκαιρης ενημέρωσης και προειδοποίησης για έντονα καιρικά φαινόμενα στην γεωγραφική περιοχή της Περιφέρειας Ηπείρου, με τη χρήση ενός αλγόριθμου δορυφορικού εντοπισμού και βραχείας πρόγνωσης (nowcasting) δυνητικά επικίνδυνων νεφικών συστημάτων. Η διαδικτυακή πλατφόρμα θα αποτελεί ένα καινοτόμο αυτοματοποιημένο εργαλείο βασισμένο σε δορυφορικές παρατηρήσεις, αναπτυγμένο με τις πιο σύγχρονες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και προσαρμοσμένο στην έγκαιρη, αναλυτική και αυτοματοποιημένη ενημέρωση των επιχειρήσεων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), καθώς και του ευρέως κοινού της Ηπείρου. Ειδικότερα, σε τελικό στάδιο, το έργο αποσκοπεί στην παροχή των ακόλουθων υπηρεσιών: - Παρακολούθηση και ενημέρωση σε πυκνή χρονική ανάλυση της εξελικτικής πορείας δυνητικά επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. - Βραχεία πρόγνωση της εξελικτικής πορείας ακραίων καιρικών φαινομένων. - Οπτικοποιημένη πληροφορία δυνητικά επικίνδυνων νεφικών συστημάτων (ένταση και διάρκεια φαινομένων). - Αυτοματοποιημένη προειδοποίηση (μέσω email ή/και SMS) για πιθανή εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. - Ανάρτηση ενημερωτικών εκθέσεων / αναφορών (2 φορές ετησίως).
Κρισιμότητα
Η έγκαιρη ενημέρωση και προειδοποίηση σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο για την εκδήλωση ακρίωνκαιρκών φαινομένων μπορεί να συντελέσει καταλυτικά στην προστασία επιχειρήσεων (κυρίως τουριστικού και γεωργικού ενδιαφέροντος), στην πρόληψη ατυχημάτων σε οδικά δίκτυα και στην έγκαιρη ανάληψη δράσεων συντήρησης-αποκατάστασης υποδομών (φρεάτια απορροής υδάτων σε πόλεις και οικισμούς, αναχώματα, αποστραγγιστικά αντλιοστάσια, κ.α) των Ο.Τ.Α. Επιπρόσθετα, η αξιοποίηση σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για έγκαιρη προειδοποίηση μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην οικονομική ευημερία και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, καθώς επίσης και στην εμπορική - επιχειρηματική ανάπτυξη μιας περιοχής (Ηπείρου).
Αναμενόμενα Αποτελέσματα

- ΠΕ 1 : Δορυφορικός αλγόριθμος έγκαιρης εκτίμησης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
- ΠΕ 2:  Διαδικτυακή πλατφόρμα άμεσης ενημέρωσης
- Εξοπλισμός (1 Server, 4 Η/Υ, 1 Εκτυπωτής)
Επισημαίνεται ότι τα παραδοτέα της πράξης προς τον φορέα υλοποίησης του έργου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-ΕΛΚΕ) περιλαμβάνουν το σύνολο του πηγαίου κώδικα και το σχήμα της βάσης που θα παραχθεί στα πλαίσια των υπηρεσιών υλοποίησης λογισμικού και αναλυτική τεκμηρίωση που θα διατίθενται με άδεια που επιτρέπει την περαιτέρω χρήση τους από τον φορέα.

Δείκτες Εκροών
  • SO007.Ψηφιακές υπηρεσίες που δημιουργούνται/αναβαθμίζονται
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 07904.Πολίτες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.