Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Κατασκευή τμημάτων του δικτύου ομβρίων Δήμου Αρταίων
Άξονας: 2.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €1,266,657.68
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €1,035,046.52
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Το έργο αφορά στην βελτίωση και επέκταση του δικτύου συλλογής και αποχέτευσης όμβριων υδάτων του Δήμου Αρταίων. Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει τις Νέες Εργατικές Κατοικίες και 2 τμήματα της Κάτω Πόλης και συγκεκριμένα τις οδούς Μητροπολίτου Πορφυρίου και την Β’ Παράλληλη της Περιφερειακής Οδού, με προστατευόμενη έκταση 250 περίπου στρεμμάτων και εξυπηρετούμενο πληθυσμό περίπου 3.100 κατοίκους.   Το έργο συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη και την αποτροπή καταστροφών, με ταυτόχρονη προστασία του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και ιδιοκτησιών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν εκτεταμένα προβλήματα σε περιόδους βροχοπτώσεων. Το έργο υλοποιείται από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Άρτας (ΔΕΥΑΑ) και χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Ηπείρου 2014-2020.
Κρισιμότητα
Η σκοπιμότητα υλοποίησης του προτεινόμενου έργου συνοψίζεται στην πρόληψη για την αποτροπή καταστροφών με ταυτόχρονη προστασία του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, όπως και ιδιοκτησιών. Τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνται σε περιόδους έντονης βροχόπτωσης δημιουργούν σειρά προβλημάτων στην καθημερινότητα των κατοίκων, που διαμένουν στην περιοχή, εργάζονται σε επιχειρήσεις ή επισκέπτονται δημόσιες υπηρεσίες, που εντοπίζονται στην περιοχή παρέμβασης της προτεινόμενης Πράξης. Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπτεται, το οδικό δίκτυο καταστρέφεται και τα υπόγεια των παρακείμενων ιδιοκτησιών πλημμυρίζουν. Για το λόγο αυτό, η Δ.Κ. Αρταίων κηρύχθηκε ως πλημμυρόπληκτη περιοχή, από τις πλημμύρες της 31ης Ιανουαρίου 2015 και 1ης Φεβρουαρίου 2015 οι οποίες έχουν χαρακτήρα θεομηνίας, με το ΦΕΚ 1144/Β’/16-6-2015. Η Πράξη έρχεται να επιλύσει χρόνια προβλήματα, με ιδιαίτερο βαθμο δυσκολίας.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Κατασκευή πλήρως λειτουργικού δικτύου αποχέτευσης όμβριων, με συνολικό μήκος δικτύου υδροσυλλογής περίπου 1.200 μ. στις Ν. Εργατικές Κατοικίες.  Βελτίωση  δικτύου αποχέτευσης όμβρίων, στην οδό Μητροπολίτου Πορφυρίου, με την κατασκευή δικτύου υδροσυλλογής σε μήκος 180 μ. και κατασκευή διώρυγας αποχέτευσης σε μήκος 40μ. Επέκταση δικτύου συλλογής και αποχέτευσης όμβριων στην Β’ Παράλληλη της Περιφερειακής Οδού, σε μήκος 250 μ.  Σωστικές αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες στην περιοχή υλοποίησης του έργου. Μετατόπιση δικτύου ΔΕΔΔΗΕ.
Δείκτες Εκροών
  • 08711.Έκταση προστατευόμενης περιοχής από έργα αντιπλημμυρικής προστασίας
  • CO20.Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων: Πληθυσμός που ωφελείται από αντιπλημμυρικά μέτρα

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.