Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Ανάπλαση αστικού δασυλλίου και ανάδειξη Ενετικού Κάστρου
Άξονας: 2.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €465,188.34
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €465,188.34
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την ανάπλαση του αστικού υπαίθριου χώρου του Δασυλλίου στην πόλη της Ηγουμενίτσας, προκειμένου να αναδειχθεί και να αποτελέσει χώρο αναψυχής που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές, λειτουργικές και περιβαλλοντικές ανάγκες της πόλης μας. Η μελέτη αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργικότητας του αστικού δασυλλίου και την ορθολογική του διαχείριση με τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών, χώρων αναψυχής και γενικότερα χώρων λειτουργικά άρτιων και περιβαλλοντικά βιώσιμων και καλαίσθητων. Οι παρεμβάσεις έχουν στόχο την ανάπτυξη και την κατάλληλη διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου ώστε να αξιοποιηθεί για την αναψυχή των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής όπως επίσης θα συμβάλλουν στη σύνδεση του Ενετικού Κάστρου με το αστικό περιβάλλον και στην προσέλκυση τουριστικής κίνησης μέσα στην πόλη της Ηγουμενίτσας. Ο χρόνος υλοποίησης του έργου ανέρχεται σε 12 μήνες.
Κρισιμότητα
Το αστικό δασύλλιο στην υφιστάμενή του κατάσταση έχει εγκαταλειφθεί και παραμένει αναξιοποίητο. Τα μονοπάτια που οδηγούν στο Κάστρο είναι αδιαμόρφωτα και σε πολλά σημεία είναι καλυμμένα από πυκνή βλάστηση ειδικότερα πλησίον του Ενετικού Κάστρου. Πριν χρόνια γινόταν ευρεία χρήση του δασυλλίου από κατοίκους αλλά και σχολεία/μαθητές, κάτι που τώρα πια είναι απαγορευτικό. Η υλοποίηση της πράξης θα δώσει όχι μόνο ζωή σε έναν πνεύμονα πρασίνου που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Ηγουμενίτσας αλλά και στους κατοίκους που θα το χρησιμοποιήσουν για την αναψυχή και ευφορία τους. Επιπλέον θα συμβάλλει στην προσέλκυση τουριστικής κίνησης προς το κέντρο της πόλης αφού διαθέτει το μοναδικό σε θέση και σπουδαιότητα Κάστρο εντός της πόλης μας σε μία εξαιρετική τοποθεσία που με τη δημιουργία διαδρομών και υπαίθριων καθιστικών θα γίνει σημείο θέασης της πόλης.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Τα παραδοτέα της πράξης είναι η ανάπλαση του αστικού δασυλλίου και η διάνοιξη και κατασκευή του πεζοδρόμου του σχεδίου πόλης στο άκρο του δασυλλίου, συνολικής επιφάνειας 40.650τ.μ. περίπου.Συγκεκριμένα ο προβλεπόμενος από τη μελέτη πεζόδρομος (οδός Νεοπτόλεμου) έχει μήκος 156μ. και συνολική επιφάνεια 960τ.μ. περίπου, ενώ η έκταση των λοιπών παρεμβάσεων (μονοπάτια, όργανα παιχνιδιού, υπαίθρια καθιστικά κ.λ.π.) στο δασύλλιο είναι 39.690τ.μ. περίπου.
Δείκτες Εκροών
  • CO38.Αστική ανάπτυξη: Δημιουργία ή ανάπλαση υπαίθριων χώρων σε αστικές περιοχές

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.