Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων με σκοπό τη δημιουργία χρονοσειρών, μοντέλων και ενημερώσεων σχετικά με τις πλημμύρες στην πόλη της Ηγουμενίτσας
Άξονας: 2.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €310,334.20
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €310,334.20
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Το έργο αποσκοπεί στην εφαρμογή και αξιολόγηση μίας ολοκληρωμένης λύσης για καταγραφή δεδομένων στάθμης και παροχής σε ρέματα και αγωγούς ομβρίων στην πόλη της Ηγουμενίτσας, καθώς και τη συσχέτιση των υδρολογικών πληροφοριών με την πράσινη υποδομή σε αστικό και περιαστικό επίπεδο.Το έργο αφορά την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού, την εγκατάσταση και συντήρηση του τηλεμετρικού δικτύου, τη μεθοδολογία μέτρησης και αξιοποίησης των πληροφοριών καθώς και την επικοινωνία των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν. Η περιοχή μελέτης, έκτασης 63,79 Km2, βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, στην ευρύτερη υδρολογική Λεκάνη απορροής ποταμού (ΛΑΠ) Καλαμά και ειδικότερα στην εκβολή της στο όρμο Ηγουμενίτσας. Στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου θα γίνει εγκατάσταση συστήματος καταγραφής παροχών, μοντελοποίηση και αξιολόγηση πλημμυρικού κινδύνου σε ρέματα που διατρέχουν αστικές περιοχές καθώς και καταγραφή ανάγλυφου και εδαφοκάλυψης περιαστικών περιοχών με σκοπό την μοντελοποίηση του πλημμυρικού κινδύνου.
Κρισιμότητα
Η αστική περιοχή της Ηγουμενίτσας παρουσιάζει συστηματικά τα τελευταία έτη προβλήματα από πλημμύρες. Η υλοποίηση της προτεινόμενης πράξης θα προσφέρει τόσο την αναγκαία τεκμηρίωση σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα αλλά και προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο πλημμυρών.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Παραδοτέο ανά υποέργο και πακέτο εργασίαςΥποέργο 1: Ανάπτυξη και αξιολόγηση συστήματος και Διάχυση αποτελεσμάτων1.1.: Ανάπτυξη και αξιολόγηση συστήματος - Καταγραφή παροχών, μοντελοποίηση και αξιολόγηση πλημμυρικού κινδύνου σε ρέματα που διατρέχουν αστικές περιοχές1.1.1. Λειτουργικό δίκτυο τηλεμετρίας παροχών επιλεγμένων υδατορεμάτων και αγωγών του δικτύου ομβρίων στο Δήμο Ηγουμενίτσας 1.1.2. Πρωτόκολλα και εργαλεία παρακολούθησης, μέτρησης και προειδοποίησης1.1.3 Αναφορά αξιολόγησης πιλοτικού συστήματος1.2.: Ανάπτυξη και αξιολόγηση συστήματος - Καταγραφή ανάγλυφου και εδαφοκάλυψης περιαστικών περιοχών με σκοπό την μοντελοποίηση του πλημμυρικού κινδύνου1.2.1. Ορθοεικόνες, 5 πινακίδες σε υποδιαίρεση της διανομής 1:5.000 του ΥΠΑΑΤ με χωρική ανάλυση 10 cm , red green blue στα 8 bit το κάθε κανάλι.1.2.2. Ψηφιακό μοντέλο επιφανείας και Ψηφιακό μοντέλο εδάφους1.2.3. Αναφορά σύνδεσης περιαστικής πράσινης υποδομής και πλημμυρικών φαινομένων - Χάρτες πλημμυρικού κινδύνου της περιαστικής-αστικής περιοχής και προτάσεις για βέλτιστες θέσεις σταθμών μέτρησης. 1.3.: Διάχυση αποτελεσμάτων1.3.1. Διαδικτυακός τόπος μέσω του οποίου θα παρέχεται πληροφόρηση σχετικά με το σχεδιασμό, την πρόοδο υλοποίησης και τα παραδοτέα της πράξης1.3.2. Εκδήλωση δημόσιας παρουσίασης της προτεινόμενης πράξης και των αποτελεσμάτων της 1.3.3. Δελτία τύπου (τουλάχιστον 4) σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης της πράξης προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.Υποέργο 2: Προμήθεια εξοπλισμού Ομάδα Α 2.1.: Προμήθεια εξοπλισμού Ομάδα Α 2.1.1. Λειτουργικός εξοπλισμός: 5x Εγκατεστημένοι σταθμοί μέτρησης ποσοτικών παραμέτρων ρεμάτων και αγωγών με σύστημα τηλεμετρίας, 1x Εγκατεστημένος βροχομετρικός σταθμός με σύστημα τηλεμετρίας, 2x Φορητά παροχόμετρα βαθμονόμησης, 2x Εγκατεστημένοι αυτογραφικοί σταθμηγράφοι για υπόγεια ύδατα. Υποέργο 3: Προμήθεια εξοπλισμού Ομάδα Β 3.1.: Προμήθεια εξοπλισμού Ομάδα Β 3.1.1. 1x Μη επανδρωμένο αερομοντέλο με δυνατότητα αυτοματοποιημένης φωτογράφησης και RTK δυνατότητες.
Δείκτες Εκροών
  • 08704.Συστήματα αξιολόγησης και παραγωγής πληροφοριών για τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.