Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Φαρμακείο - Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Πρέβεζας
Άξονας: 5.ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €490,100.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €490,100.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Περιγραφή Έργου
Το Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Πρέβεζας θα στεγάζεται στο χώρο του ΚΑΠΗ Δήμου Πρέβεζας στην οδό Παρθεναγωγείου 15, στην Πρέβεζα και θα παρέχει σε σταθερή και τακτική βάση δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα σε τουλάχιστον 100 ωφελούμενους (άτομα/νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια π.χ. ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ, ανασφάλιστα άτομα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, άτομα που διαθέτουν βιβλιάριο απορίας, κλπ.) που τα έχουν ανάγκη.Η ίδρυση του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του Δήμου Πρέβεζας για την ανάπτυξη της δημοτικής κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα διαθέτει σε τακτική βάση, σε τουλάχιστον 100 ωφελούμενους που το έχουν ανάγκη, είδη τριών κατηγοριών: i. Τρόφιμα και είδη παντοπωλείου συσκευασμένα, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα ii. Είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κλπ καινούρια ή «δεύτερο χέρι» iii. Είδη ψυχαγωγίας όπως βιβλία, cd - dvd, για την κάλυψη αναγκών μάθησης και πολιτισμού Η λειτουργία ρυθμίζεται με τον κανονισμό του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Πρέβεζας. Θα στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό: ένα κοινωνικό λειτουργό και ένα άτομο βοηθητικό προσωπικό που θα προσληφθούν για τη λειτουργία της δομής. Οι λειτουργικές δαπάνες των δυο δομών, θα χρηματοδοτούνται από την πράξη με το 30% επί της μισθοδοσίας του προσωπικού.
Κρισιμότητα
Με τη συγκεκριμένη πράξη ενισχύεται η πρόσβαση ευάλωτων ομάδων σε οικονομικά προσιτές, βιώσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Η αναγκαία φαρμακευτική αγωγή είναι βασικό αγαθό για τη ζωή και τη διατήρηση της καλής υγείας. Είναι διαπιστωμένο πως σε συνθήκες κρίσης ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αποκλεισμένες από κοινωνικές παροχές, δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη φαρμακευτική αγωγή που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν σκευάσματα με τη συνιστώμενη δοσολογία ή κανονικότητα ή να μην τα λαμβάνουν καθόλου με ολέθριες συνέπειες για την υγεία τους. Το Κοινωνικό Φαρμακείο ως δομή έρχεται να καλύψει αυτό το κενό και να δώσει τη δυνατότητα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που διαβιούν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας ή δεν έχουν άλλη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να έχουν τη φαρμακευτική κάλυψη που έχουν ανάγκη, να μην περιθωριοποιούνται και να μπορούν επωφελούμενοι προγραμμάτων τα οποία έχουν σχεδιαστεί ώστε να υπάρχει συνέργεια να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση και να διεκδικούν από καλύτερη θέση, κοινωνική ένταξη, απασχόληση, βελτίωση της ζωής τους. Η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Πρέβεζας καλείται να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των φαινομένων του κοινωνικού αποκλεισμού, της φτώχειας, της δυσκολίας πρόσβασης σε κοινωνικά αγαθά. Επιπλέον το Κοινωνικό Παντοπωλείο συνεισφέρει στην ενεργό στήριξη των υπηρεσιών που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση φαινομένων κοινωνικών ανισοτήτων στηρίζοντας άτομα που δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στις τοπικές αγορές αγαθών. Η πράξη καλείται να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της υποστήριξης ομάδων του τοπικού πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με την κάλυψη των αναγκών τους σε βασικά αγαθά.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Το φυσικό αντικείμενο της πράξης θα συνεχίσει να πιστοποιείται με τα παρακάτω: -Κατάλογο με τους ανθρωπομήνες απασχόλησης των στελεχών της δομής, ημερήσια υπογεγραμμένα παρουσιολόγια στελεχών της δομής, -εβδομαδιαίες καρτέλες καταγραφής εισερχομένων στη δομή (σύνολο εισερχόμενων ανεξάρτητα αν είναι ωφελούμενοι ή όχι), -ατομικές εκθέσεις στελεχών για την παροχή υπηρεσιών και προϊόντων σε ωφελούμενους, με ξεχωριστή αναφορά στις παραπομπές σε Κέντρο Κοινότητας ή άλλες δομές, -έντυπο και ψηφιακό υλικό συναντήσεων – συνεργασιών δικτύωσης με αναφορά των στοιχείων των συμμετεχόντων, ημερομηνία, ημερήσια διάταξη, έγγραφα συμφωνιών, site, κλπ ανάλογα με το είδος της δράσης), -κατάλογος εισερχομένων προϊόντων ανά πηγή (αγορά, χορηγία, δωρεά καθώς και στοιχεία προμηθευτή/χορηγού) και ανά κατηγορία ειδών, -έντυπο και ψηφιακό υλικό από δράσεις δημοσιότητας (φωτογραφίες, προσκλήσεις, φυλλάδια, λίστες αποδεκτών, λίστες συμμετεχόντων, διανεμηθέν υλικό, κλπ ανάλογα με το είδος της δράσης), -υλικό που παράχθηκε από τα στελέχη της δομής, -μηνιαία έκθεση πεπραγμένων της Δομής, -συμβάσεις, παραδοτέα, κλπ Για όσα από τα παραπάνω στοιχεία τεκμηρίωσης απαιτείται, τα δεδομένα θα συγκεντρώνονται στο πληροφοριακό σύστημα.
Δείκτες Εκροών
  • 05502.Αριθμός υποστηριζόμενων δομών
  • 05503. Αριθμός επωφελουμένων των υποστηριζόμενων δομών
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 05504. Αριθμός δομών που προσφέρουν βελτιωμένες / διευρυμένες υπηρεσίες

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.