Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο-Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Ηγουμενίτσας
Άξονας: 5.ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €557,372.57
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €557,372.57
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Περιγραφή Έργου
Στο γενικότερο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού υποστήριξης και κοινωνικής ένταξης των ευπαθών ομάδων και κυρίως αυτών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, ο Δήμος Ηγουμενίτσας  θα συνεχίσει να λειτουργεί τις υπάρχουσες Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών, δηλαδή το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Ηγουμενίτσας. Συγκεκριμένα οι δομές απευθύνονται σε εκείνο το μέρος του τοπικού πληθυσμού που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε βασικά αγαθά διατροφής, ένδυσης, φαρμακευτικής αγωγής κλπ και ενίοτε αντιμετωπίζει πρόβλημα καθημερινής επιβίωσης. Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το πρόβλημα στην περιοχή μας για οικογένειες με ανήλικα παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουν να λειτουργήσουν: Α. Κοινωνικό Παντοπωλείο, όπου θα διανέμει σε σταθερή και τακτική βάση τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, οπωρολαχανικά, είδη ατομικής υγιεινής, ένδυσης, υπόδησης, βιβλία, παιχνίδια, κλπ σε τουλάχιστον 160 ωφελούμενους της δομής. Β. Κοινωνικό Φαρμακείο: αφορά την παροχή σε τακτική ή έκτακτη βάση δωρεάν φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και παραφαρμακευτικών προϊόντων σε τουλάχιστον 100 ωφελούμενα άτομα που τα έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να καλύψουν την ανάγκη αυτή. Στο έργο περιλαμβάνονται και οι λειτουργικές δαπάνες των δομών μέχρι το ποσό του 30% επί της μισθοδοσίας του προσωπικού. Τέλος, θα τηρείται ηλεκτρονικό και φυσικό αρχείο για τους ωφελούμενους που θα έχουν πρόσβαση στο Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα καθώς και για όλα τα θέματα που αφορούν την λειτουργία των δομών παροχής βασικών αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Ηγουμενίτσας.
Κρισιμότητα
Ενόψει των νέων κοινωνικών κινδύνων και αναγκών των χρηματοδοτικών ελλειμμάτων αλλά  και των κατακερματισμένων κοινωνικών υπηρεσιών, αναδεικνύεται η σημασία του νέου  κοινωνικού ρόλου των Δήμων γενικότερα αλλά  και του Δήμου Ηγουμενίτσας ειδικότερα.  Η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα μέσα από τη δράση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου . Στο νέο αυτό πλαίσιο επομένως,  η  λειτουργία του  Κοινωνικού  Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Ηγουμενίτσας  καθίσταται μια αναγκαία  δομή  που απευθύνεται σε άπορους και οικονομικά αδύναμους πολίτες παρέχοντάς τους βασικές υπηρεσίες και αγαθά για την καθημερινή τους διαβίωση.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης με ίδια μέσα κατά την υλοποίηση της Πράξης θα υλοποιηθούν δράσεις με τα αντίστοιχα παραδοτέα  για κάθε δομή : Παραδοτέα  κατά την υλοποίηση της δομής του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Ηγουμενίτσας  Πακέτο Εργασίας 1. Διανομή Τροφίμων και Βασικών Αγαθών  Πακέτο Εργασίας 2: Ψυχοκοινωνική Στήριξη των ωφελουμένων - Παρακολούθηση  ωφελουμένων  Πακέτο Εργασίας  3: Προβολή - Δημοσιότητα - Δικτύωση Παραδοτέα  κατά την υλοποίηση της δομής του Κοινωνικού Φαρμακείου Δήμου Ηγουμενίτσας  Πακέτο Εργασίας 1. Υποδοχή καταγραφή αιτήματος - Κοινωνική Υποστήριξη Πακέτο Εργασίας 2: Παροχή ειδών φαρμακείου Π 2.1  Αρχείο εισαγωγής προϊόντων Π 2.2  Αρχείο εξαγωγής προϊόντων Π 2.3  Αρχείο χορηγών και λοιπών προσφορών Πακέτο Εργασίας  3: Προβολή - Δημοσιότητα - Δικτύωση   Π.3.1  Δημιουργία Ενημερωτικού υλικού για το Έργο Π.3.2  Τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων   Π.3.3  Διάθεση Ενημερωτικού Υλικού  Π.3.4  Αρχείο χορηγών και λοιπών προσφορών Π.3.5  Αρχείο εκδηλώσεων Π.3.6  Αρχείο επικοινωνίας με φορείς για την λειτουργία τυπικών και άτυπων δικτύων συνεργασίας προς όφελος των δικαιούχων Kατά τη λειτουργία των δομών θα τηρούνται τα εξής: - Κατάλογος με τους ανθρωπομήνες απασχόλησης των στελεχών της δομής - Ημερήσια υπογεγραμμένα παρουσιολόγια στελεχών της δομής - Ατομικές εκθέσεις στελεχών για την παροχή υπηρεσιών και προϊόντων σε ωφελούμενους, με ξεχωριστή αναφορά στις παραπομπές σε Κέντρο Κοινότητας ή άλλες δομές - Έντυπο και ψηφιακό υλικό συναντήσεων – συνεργασιών δικτύωσης με αναφορά των στοιχείων των συμμετεχόντων, ημερομηνία, ημερήσια διάταξη, έγγραφα συμφωνιών, site, κλπ ανάλογα με το είδος της δράσης - Κατάλογος εισερχομένων προϊόντων ανά πηγή (αγορά, χορηγία, δωρεά καθώς και στοιχεία προμηθευτή/χορηγού) και ανά κατηγορία ειδών και κατάλογος με τις ποσότητες και τα είδη πρώτης ανάγκης και βασικών αγαθών που διατίθενται στους ωφελούμενους - Έντυπο και ψηφιακό υλικό από δράσεις δημοσιότητας (φωτογραφίες, προσκλήσεις, φυλλάδια, λίστες αποδεκτών, λίστες συμμετεχόντων, διανεμηθέν υλικό, κλπ ανάλογα με το είδος της δράσης) - Υλικό που παράχθηκε από τα στελέχη της δομής - Μηνιαία έκθεση πεπραγμένων της Δομής - Συμβάσεις, παραδοτέα, κλπ (στις περιπτώσεις που συνάπτονται συμβάσεις έργου / υπηρεσιών)
Δείκτες Εκροών
  • 05502.Αριθμός υποστηριζόμενων δομών
  • 05503. Αριθμός επωφελουμένων των υποστηριζόμενων δομών
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 05504. Αριθμός δομών που προσφέρουν βελτιωμένες / διευρυμένες υπηρεσίες

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.