Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ζηρού
Άξονας: 5.ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €240,890.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €240,890.00
Περιοχή Εφαρμογής
  • Περιοχή
    Δήμος Ζηρού
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Περιγραφή Έργου

Η δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Κοινότητας θα εξυπηρετεί σε σταθερή και τακτική βάση σε άτοµα και νοικοκυριά τα οποία διαμένουν στον Δήμο Ζηρού και βάσει κριτηρίων και σχετικών αποδεικτικών στοιχείων βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια. Στο Κέντρο Κοινότητας θα γίνεται υποδοχή και καταγραφή των ωφελουμένων, με στόχο τη διάγνωση των αναγκών τους και την προώθηση τους σε Υπηρεσίες, Δομές και Προγράμματα που υφίστανται την τρέχουσα χρονική στιγμή και έχουν ως αντικείμενο την κοινωνική υποστήριξη ενδυνάμωση και ένταξή τους (Οργανισμός Απασχόλησης Ερατικού Δυναμικού(ΟΑΕΔ), Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), Κέντρο Δημιουργικής Απασόλησης (ΚΔΑΠ), Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Ψυχικής Υγείας κλπ). Η αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της υποστήριξης ομάδων του τοπικού πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι το πρώτο μέλημα της προτεινόμενης Δομής.

Κρισιμότητα

Ο Δήμος Ζηρού βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, στο Νότιο τμήμα της Περιφέρειας Ηπείρου και συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Στην περίοδο 1981 – 2011 με βάση τα στοιχεία των απογραφών της ΕΣΥΕ, ο πληθυσμός της περιοχής μειώθηκε αισθητά. Το ποσοστό μείωσης είναι περίπου 20 %. Η μείωση του πληθυσμού μαρτυρά το φαινόμενο της πληθυσμιακής αποψίλωσης, που σταδιακά συντελείται κατά την τελευταία 50ετία. Στην περιοχή παρουσιάζονται επίσης προβλήματα πληθυσμιακής γήρανσης και εγκατάλειψης. Σύμφωνα με τα Αποτελέσματα της Απογράφης που διενεργήθηκε το έτος 2011 ο Δήμος Ζηρού έχει μόνιμο Πληθυσμό 13.892 κατοίκους. Όπως και στο σύνολο της Περιφέρειας το επίπεδο εκπαίδευσης του πληθυσμού υπολείπεται ακόμα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού 24-64 ετών εξακολουθεί να έχει μόρφωση πρωτοβάθμιου επιπέδου ή χαμηλού δευτεροβάθμιου, παρόλη τη σημαντική μείωσή του μεταξύ 2004-2012. Αντίθετα, τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει το μικρότερο μέρος του πληθυσμού. Η δημιουργία Κέντρου Κοινότητας στον Δήμο καλείται να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των φαινομένων του κοινωνικού αποκλεισμού, της δυσκολίας πρόσβασης σε κοινωνικά αγαθά, της έλλειψης ενημέρωσης για παρεχόμενες υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα και των διαδικασιών πρόσβασης σε αυτές. Επομένως να ενισχύσει τις υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης που παρέχονται σε επίπεδο Δήμου. Επιπλέον Το Κέντρο Κοινότητας θα συνεισφέρει στην ενεργό στήριξη των υπηρεσιών που αποσκοπούν στην προώθηση της απασχόλησης, στη στήριξη Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, στη δημιουργία συνεταιρισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, μέσω διασύνδεσης των ωφελουμένων με τις υπηρεσίες, παροχής πληροφόρησης και υποστήριξης στην προετοιμασία τυχόν απαραίτητων εγγράφων για τη συμμετοχή στις δράσεις απασχόλησης. (πληροφόρηση για προγράμματα πρωτοβουλίες προώθησης στην απασχόληση, προγράμματα κατάρτισης, απαιτούμενα δικαιολογητικά, στήριξη στη συμπλήρωση αιτήσεων κλπ.). Ταυτόχρονα το στελεχιακό δυναμικό θα καταρτίσει πλάνο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση προκαταλήψεων, στερεοτύπων, ελλιπούς ενημέρωσης σε ζητήματα ζωτικής σημασίας για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών, όπως θέματα δημόσιας υγείας, πρόληψης, πρόσβασης σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες κλπ.

Αναμενόμενα Αποτελέσματα

Παραδοτέο της πράξης είναι ο ωφελούμενος πληθυσμός της περιοχής παρέμβασης ο οποίος  καταγραφεται στο Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα αλλά όπως συμβαίνει σε κάθε πολύπλευρη δράση υπάρχει μια αναλυτική καταγραφή των παραδοτέων προϊόντων που προκύπτει μέσα από την πιστοποίηση του Φυσικού Αντικειμένου. Χαρακτηριστικά : 1.Παροχή, υπηρεσιών ενημέρωσης υποστήριξης και δικτύωσης. Παραδοτέα: Ηλεκτρονικό σύστημα - Μητρώο εξυπηρετούμενου πληθυσμού – ωφελουμένων, που θα περιλαμβάνει: •σύμφωνη γνώμη τους για την χρήση των προσωπικών τους στοιχείων•καταγραφή των προσωπικών στοιχείων του ωφελούμενου•καταγραφή του αιτήματος και της ημερομηνίας που απευθύνθηκε στο ΚΚ•Καταγραφή της «διάγνωσης» των στελεχών του ΚΚ, για τις ανάγκες υποστήριξης του ωφελούμενου•καταγραφή της Δομής/Υπηρεσίας που προτάθηκε στον ωφελούμενο για την κάλυψη του αιτήματός του•Καταγραφή της ενέργειας υποστήριξης προς τον ωφελούμενο από στέλεχος του ΚΚ Υπογεγραμμένα παρουσιολόγια των στελεχών της δομής.2. Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές. Παραδοτέα: Ηλεκτρονικό Μητρώο καταγραφής Επικοινωνιών που χρειάστηκαν να γίνουν για τη διασύνδεση του ωφελούμενου με τις δομές/υπηρεσίες :1.Υλικό από Ενέργειες Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης Επιχειρήσεων και ανέργων (Υλικό που αποδεικνύει την τέλεση των ανωτέρω ενεργειών π.χ. δημοσιεύσεις σε τύπο, αναρτήσεις σε ιστοσελίδες, έντυπο ενημερωτικό και φωτογραφικό υλικό, αφίσες, εκπομπές ενημερωτικού χαρακτήρα, διαφημιστικά σποτ κλπ)2.Τήρηση αρχείου με υλικό από συναντήσεις, συσκέψεις, συνεργασίες των στελεχών του Κέντρου Κοινότητας με τις Υπηρεσίες και τις Δομές που θα αναπτυχθεί επικοινωνία και δικτύωση και τήρηση συνοπτικών –περιεκτικών σημειωμάτων με το περιεχόμενο των συσκέψεων, την καταγραφή των βασικών σημείων της συνεργασίας, τις αποφάσεις και τις προγραμματιζόμενες ενέργειες3.Παροχή Ποιοτικών Υπηρεσιών βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και διασφάλισης της κοινωνικής ένταξης των ωφελουμένων. Παραδοτέα: Τήρηση αρχείου ενεργειών κοινωνικής ένταξης με: Α.τα χαρακτηριστικά ωφελουμένων, Β.την διάγνωση των αναγκών του ωφελούμενου που εντοπίζει το στέλεχος του ΚΚ, Γ.το πλάνο εξυπηρέτησης του ωφελούμενου (περιλαμβάνει τις δράσεις για την προώθησή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, ενέργειες διασύνδεσης του ωφελούμενου, συνεδρίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, σύνταξη εκπαιδευτικού χάρτη παιδιού με τις δυνατότητες, τις ιδιαιτερότητες, τις ενδεδειγμένες ανάγκες, Ιατρική/Νομική συνδρομή κλπ,) Δ.Αρχείο με τα αποτελέσματα της δράσης του ΚΚ Ε.Αρχείο με εκδηλώσεις ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης για Κοινωνική Ένταξη ομάδων ωφελουμένων (Εκπαίδευση, Απασχόληση, Υγεία κλπ) και στοιχείων που αποδεικνύουν την τέλεσή το

Δείκτες Εκροών
  • 05502.Αριθμός υποστηριζόμενων δομών
  • 05503. Αριθμός επωφελουμένων των υποστηριζόμενων δομών
  • T1634.Συμμετέχοντες σε μειονεκτική θέση (ΡΟΜΑ Ή αιτούντες άσυλο Ή ασυνόδευτοι ανήλικοι)
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 05504. Αριθμός δομών που προσφέρουν βελτιωμένες / διευρυμένες υπηρεσίες

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.