Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) Δήμου Φιλιατών
Άξονας: 5.ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €1,243,877.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €1,243,877.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Περιγραφή Έργου
Το έργο αφορά στη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Κεστρίνης και Φιλιατών, του Δήμου Φιλιατών για 32,19 συνολικά μήνες. Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) εξυπηρετούν ηλικιωμένους προσφέροντας σίτιση (πρωινό- δεκατιανό), νοσηλευτική Φροντίδα, ατομική Υγιεινή, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, περίπατοι- εκδηλώσεις και στελεχώνονται με άρτια καταρτισμένο προσωπικό. Ωφελούμενοι είναι οι ηλικιωμένοι του Δήμου Φιλιατών οι οποίοι, 1. Δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα 2. Αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες 3. Πάσχουν από άνοια. Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Φιλιατών συνολικής δυναμικότητας 30 ατόμων (Κεστρίνης και Φιλιατών), θα συνεχίσουν να λειτουργούν: το μεν Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) Κεστρίνης στο χώρο που λειτουργεί από το 2004, σε ενοικιαζόμενο δηλαδή χώρο στην Τοπική Κοινότητα Κεστρίνης, συνολικού εμβαδού 103,44 τμ σε ισόγειο διώροφης οικοδομής, το δε Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων(Κ.Η.Φ.Η.) Φιλιατών, στο χώρο που λειτουργεί από το 2003, σε ενοικιαζόμενο δηλαδή χώρο στη Δημοτική Κοινότητα Φιλιατών, συνολικού εμβαδού 134,09 τμ σε ισόγειο κτίσμα.
Κρισιμότητα
Ο Δήμος Φιλιατών είναι δήμος της Περιφέρειας Ηπείρου, ο οποίος συστάθηκε το 2011 από τη συνένωση των προϋπαρχόντων Δήμων Φιλιατών και Σαγιάδας. Η Πόλη των Φιλιατών βρίσκεται 17 χλμ βορειοανατολικά της Ηγουμενίτσας. Διαμένουν σε αυτή πάνω από 3.000 κάτοικοι και αποτελεί έδρα του ομώνυμου Δήμου. Στο Δήμο Φιλιατών διαμένει μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, ακόμη περιλαμβάνει στα όριά του πολλές απομακρυσμένες περιοχές και χωριά (46 Τοπικές Κοινότητες) των οποίων οι κάτοικοι είναι κατά κύριο λόγο ηλικιωμένοι. Τα παιδιά τους είναι είτε μετανάστες είτε κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα ή αδυνατούν για άλλους λόγους να τους φροντίσουν. Πολλοί από αυτούς τούς ηλικιωμένους πάσχουν από χρόνια νοσήματα, έχουν αυξημένο ποσοστό αναπηρίας και αδυνατούν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Με την αύξηση του προσδοκώμενου επιβίωσης, ένας σημαντικός αριθμός ατόμων της 3ης και ιδιαίτερα της 4ης ηλικίας αντιμετωπίζει προβλήματα που μερικές φορές τα καθιστούν αδύναμα να αυτοεξυπηρετηθούν. Αρκετές φορές το οικογενειακό περιβάλλον αναγκάζεται να αναζητήσει λύσεις κλειστής φροντίδας ή, σε άλλες περιπτώσεις, προκειμένου να αναλάβει τη φροντίδα του ηλικιωμένου στο σπίτι. Ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχει στην οικογένεια μέλος που δεν εργάζεται η καθημερινή φροντίδα ενός ηλικιωμένου με αναπηρία ή χρόνιο νόσημα δημιουργεί σωματική και ψυχική κόπωση. Στοιχεία από επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι παρόλο που οι οικογένειες συνεχίζουν να φροντίζουν τους ηλικιωμένους, νέοι σοβαροί παράμετροι δυσχεραίνουν αυτό το έργο: • Υπάρχουν όλο και περισσότεροι εξαρτημένοι ηλικιωμένοι, λόγω της αύξησης του προσδοκώμενου επιβίωσης. • Υπάρχει αύξηση στα χρόνια επιβίωσης αυτών που είναι εξαρτημένοι. (π.χ. ότι το 25% των ηλικιωμένων, άνω των 75 χρόνων, έχουν ανάγκη βοήθειας στις καθημερινές τους δραστηριότητες). • Η ιδρυματική περίθαλψη έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Φυσικά δεν είναι η πλέον κατάλληλη επιλογή, αλλά και δεν καλύπτει τη γενική αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων, που χρειάζονται βοήθεια. • Οι φροντιστές (μέλη της οικογένειας) των εξαρτημένων ηλικιωμένων, είναι συνήθως κι αυτοί ηλικιωμένοι, με τα δικά τους προβλήματα υγείας, που επιδεινώνονται απ' το βάρος της φροντίδας. • Νεότεροι φροντιστές, συνήθως, αναγκάζονται να βγουν στην αγορά εργασίας προκειμένου να συμβάλλουν στο οικογενειακό εισόδημα. Τα ΚΗΦΗ στοχεύουν στα εξής: 1. Παραμονή των ηλικιωμένων στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, 2. Διατήρηση της συνοχής της οικογένειας, 3. Εναρμόνιση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής των μελών της οικογένειας με το ηλικιωμένο μέλος, 4. Αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και του κοινωνικού αποκλεισμού, 5. Εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης και 6. Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων αλλά και των άλλων μελών της οικογένειας.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Η συλλογή των δεδομένων που αφορούν τον δείκτη "Αριθμός ωφελούμενων" από την έναρξη μέχρι και τη λήξη της χρηματοδότησης θα πραγματοποείται από το φορέα, ο οποίος πρόκειται να εναρμονιστεί με τις οδηγίες της ΕΥΔ ΠΕΠ Ηπείρου και είναι υποχρεωμένο να τηρεί αρχείο καταγραφής και παρακολούθησης των στοιχείων των ωφελούμενων.Συλλέγονται και τηρούνται στατιστικά δεδομένα τόσο των ωφελούμενων όσο και των δυνητικά ωφελούμενων, με στόχο να διευκολύνεται η παρακολούθηση και η υποβοήθηση της ομάδας -στόχου σε τοπικό επίπεδο, των συνεργειών με άλλες δράσεις σε τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΚΤ, καθώς και της διαδικασίας αξιολόγησης. Ενδεικτικά, τα δεδομένα που συλλέγονται είναι δημογραφικά στοιχεία (π.χ. φύλο, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, κτλ) δραστηριότητες, κτλ. Ειδικότερα τα παραδοτέα όπως ορίζονται και στο σχέδιο εκτέλεσης με ιδία μέσα των δύο δομών είναι:Π1.1 Ημερήσια φροντίδα-Απασχόληση Π1.2 Σίτιση Π1.3 Νοσηλευτική Φροντίδα Π1.4 Ιατρική Παρακολούθηση Π1.5 Μετακίνηση Π1.6 Παρουσιολόγια Στελεχών Π1.7 Παρουσιολόγια Ωφελούμενων Π1.8 Αρχείο καταγραφής και παρακολούθησης στοιχείων ωφελουμένων Π1.9 Υλικό/Αποδεικτικά υλοποίησης των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.Επίσης, θα διατηρείται έντυπο με την ονομασία «Έντυπο Παροχής Υπηρεσιών προς τους Ωφελούμενους» στο οποίο, κάθε μήνα, οι ωφελούμενοι/ες θα βεβαιώνουν τη συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών από το Κέντρο, υπογράφοντας στο αντίστοιχο πεδίο του εντύπου. Το έντυπο αυτό θα αποτελεί απόδειξη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δικαιούχου για κάθε Κέντρο που αυτός λειτουργεί.
Δείκτες Εκροών
  • 05502.Αριθμός υποστηριζόμενων δομών
  • 05503. Αριθμός επωφελουμένων των υποστηριζόμενων δομών
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 05504. Αριθμός δομών που προσφέρουν βελτιωμένες / διευρυμένες υπηρεσίες

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.