Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αρταίων
Άξονας: 5.ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €747,360.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €747,360.00
Περιοχή Εφαρμογής
  • Περιοχή
    Δημος Αρταίων
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Περιγραφή Έργου

Το Κέντρο Κοινότητας είναι δομή που λειτουργούν συμπληρωματικά, και δεν αντικαθιστούν ή υποκαθιστούν, τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, αλλά διευρύνουν το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα προς τους δημότες-ωφελούμενους. Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αρταίων, το οποίο εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους του δήμου, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες έχει στόχο τη διάχυση της πληροφορίας αναφορικά με υπηρεσίες και παροχές κοινωνικού χαρακτήρα προς όλους τους πολίτες. Θα γίνεται υποδοχή και καταγραφή των ωφελουμένων, με στόχο τη διάγνωση των αναγκών τους και την προώθηση τους σε Υπηρεσίες, Δομές και Προγράμματα που υφίστανται την τρέχουσα χρονική στιγμή και έχουν ως αντικείμενο την κοινωνική υποστήριξη ενδυνάμωση και ένταξή τους (Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Ψυχικής Υγείας κλπ). Επίσης, πέρα από τη διάχυση της πληροφορίας, τα Κέντρα Κοινότητας παρέχουν και υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης. Συγχρόνως στο Κέντρο Κοινότητας γίνεται υποδοχή των αιτήσεων για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ), το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα,την ανθρωπιστική βοήθεια.

Κρισιμότητα

Ο Δήμος Αρταίων είναι ο φτωχότερος Δήμος σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα εντός της Περιφέρειας Ηπείρου και ανήκει σε έναν από τους 17 Δήμους στην Ελλάδα που είναι θύλακες υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας Η δημιουργία ενός Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά στον Δήμο Αρταίων καλείται να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των φαινομένων του κοινωνικού αποκλεισμού, της δυσκολίας πρόσβασης σε κοινωνικά αγαθά, της έλλειψης ενημέρωσης για παρεχόμενες υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα και των διαδικασιών πρόσβασης σε αυτές. Επομένως να ενισχύσει τις υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης που παρέχονται σε επίπεδο Δήμου. Επιπλέον το Κέντρο Κοινότητας θα συνεισφέρει στην ενεργό στήριξη των υπηρεσιών που αποσκοπούν στην προώθηση της απασχόλησης, στη στήριξη Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, στη δημιουργία συνεταιρισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, μέσω διασύνδεσης των ωφελουμένων με τις υπηρεσίες, παροχής πληροφόρησης και υποστήριξης στην προετοιμασία τυχόν απαραίτητων εγγράφων για τη συμμετοχή στις δράσεις απασχόλησης. (πληροφόρηση για προγράμματα πρωτοβουλίες προώθησης στην απασχόληση, προγράμματα κατάρτισης, απαιτούμενα δικαιολογητικά, στήριξη στη συμπλήρωση αιτήσεων κλπ.). Ταυτόχρονα το στελεχιακό δυναμικό θα καταρτίσει πλάνο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση προκαταλήψεων, στερεοτύπων, ελλιπούς ενημέρωσης σε ζητήματα ζωτικής σημασίας για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών, όπως θέματα δημόσιας υγείας, πρόληψης, πρόσβασης σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες κλπ.

Αναμενόμενα Αποτελέσματα

-Κατάλογος με τους ανθρωπομήνες απασχόλησης των στελεχών της δομής-Ημερήσια υπογεγραμμένα παρουσιολόγια στελεχών της δομής-Ημερήσιες καρτέλες καταγραφής εισερχομένων στη δομή(σύνολο εισερχομένων ανεξάρτητα αν είναι ωφελούμενοι ή όχι)-Ατομικές εκθέσεις στελεχών για την παροχή υπηρεσιών και προϊόντων σε ωφελούμενους , με ξεχωριστή αναφορά στις παραπομπές σε Κέντρο Κοινότητας ή άλλες δομές-Έντυπο και ψηφιακό υλικό συναντήσεων-συνεργασιών δικτύωσης με αναφορά των στοιχείων των συμμετεχόντων,ημερομηνία, ημερήσια διάταξη, έγγραφα συμφωνιών, κλπ-Έντυπο και ψηφιακό υλικό από δράσεις δημοσιότητας (Φωτογραφίες, προσκλήσεις, φυλλάδια, λίστες αποδεκτών,λίστες συμμετεχόντων, διανεμηθέν υλικό κλπ.-Υλικό που παράχθηκε από τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας-Μηνιαία έκθεση πεπραγμένων της Δομής (Στατιστικά και απολογιστικά στοιχεία)-Συμβάσεις και λοιπά έγγραφα που θα προκύψουν κατά τη διαδικασία στελέχωσης της Δομής με νέο προσωπικό -Καταγραφή ωφελουμένων στο Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα (ΕΠΣ)

Δείκτες Εκροών
  • 05502.Αριθμός υποστηριζόμενων δομών
  • 05503. Αριθμός επωφελουμένων των υποστηριζόμενων δομών
  • T1634.Συμμετέχοντες σε μειονεκτική θέση (ΡΟΜΑ Ή αιτούντες άσυλο Ή ασυνόδευτοι ανήλικοι)
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 05504. Αριθμός δομών που προσφέρουν βελτιωμένες / διευρυμένες υπηρεσίες

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.