Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΤΑΙΩΝ
Άξονας: 2.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €127,374.25
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €127,374.25
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Το έργο αφορά στη δημοπράτηση «Μελέτης Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια στο Δήμο Αρταίων» με τις διαδικασίες του Ν. 3316/2005 προκειμένου να εκπονηθεί το Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια στο Δήμο Αρταίων. Ο Δήμος Αρταίων προτίθεται να προσχωρήσει στο Σύμφωνο των Δημάρχων, αναλαμβάνοντας να υλοποιήσει μια σειρά από δεσμεύσεις με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 20% έως το 2020 και 40% έως το 2030. Ως εκ τούτου, θα εκπονήσει Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ). Το Σχέδιο Δράσης θα αποτελέσει το εργαλείο ενεργειακού σχεδιασμού του Δήμου και θα περιγράφει τις δράσεις που σκοπεύει να υλοποιήσει ο Δήμος Αρταίων για την εξοικονόμηση ενέργειας, την προώθηση των ΑΠΕ, των πράσινων προμηθειών, βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς των πολιτών, την προστασία του κλίματος κλπ βάσει τις Κατευθυντήριων Οδηγιών του Συμφώνου των Δημάρχων και έχοντας υπόψη τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κρισιμότητα
Η αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι από τις άμεσες αιτίες της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη και των ανησυχητικών συνεπειών της. Οι Τοπικές Αρχές μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής δεδομένου ότι το 80% της ενεργειακής κατανάλωσης και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην Ευρώπη σχετίζονται με αστικές δραστηριότητες. Η Ε.Ε. ανέπτυξε την πρωτοβουλία του «Συμφώνου των Δημάρχων» προκειμένου να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση αειφόρων ενεργειακών πολιτικών. Ο Δήμος Αρταίων όντας ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας, επιδιώκει την ενεργό συμμετοχή του σε σχετικές δράσεις και την χρηματοδότηση σχετικών έργων εντός του Δήμου. Ως εκ τούτου, ο Δήμος προτίθεται να προσχωρήσει στην πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων και να δεσμευτεί εθελοντικά να μειώσει τις εκπομπές CO2 στην επικράτεια του, μέσω της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια» (ΣΔΒΕ).
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Το παραδοτέο θα είναι το Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια στο Δήμο Αρταίων. Περιλαμβάνει τεχνική έκθεση υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, απογραφή εκπομπών αναφοράς, έκθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας, τεχνική έκθεση με τα προκαταρκτικά σενάρια, τεχνική έκθεση για τη μεθοδολογία παρακολούθησης του Σχεδίου και το τελικό Σχέδιο Δράσης.  
Δείκτες Αποτελέσματος
  • T1614.ΕΚΠΟΜΠH ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ EKTOΣ ΣΕΔΕ

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.