Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ) Δήμου Ηγουμενίτσας
Άξονας: 2.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €87,713.14
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €87,713.14
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Ποσοστό μεγαλύτερο από το ήμισυ των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δημιουργείται εντός των αστικών κέντρων. Επίσης, το 80% του πληθυσμού ζει και εργάζεται σε πόλεις, όπου καταναλώνεται το 80% της ενέργειας. Δεδομένου ότι οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ο πλησιέστερος φορέας διοίκησης των πολιτών, οφείλουν να αποτελούν πρότυπο για τους πολίτες κάνοντας ορθολογική χρήση ενέργειας και υιοθετώντας αειφόρα πρότυπα κατανάλωσης. Ως εκ τούτου, ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει εκπονήσει Σχέδιο Δράσης για την Βιώσιμη Ενέργεια προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα και να προωθηθεί η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εντός του Δήμου. Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει αναλυτική ενεργειακή καταγραφή των καταναλώσεων, η οποία θα βοηθήσει τον Δήμο να επιλέξει, να ιεραρχήσει και να υλοποιήσει μέτρα σε διάφορους άξονες τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Τα μέτρα αυτά θα περιγράφονται στο Σχέδιο Δράσης, μαζί με εκτίμηση κόστους και περιβαλλοντικού οφέλους μετά την εφαρμογή τους.
Κρισιμότητα
Είναι γεγονός πως ποσοστό μεγαλύτερο από το ήμισυ των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δημιουργείται εντός των αστικών κέντρων. Επίσης, το 80% του πληθυσμού ζει και εργάζεται σε πόλεις, όπου καταναλώνεται το 80% της ενέργειας. Δεδομένου ότι οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ο πλησιέστερος φορέας διοίκησης των πολιτών, οφείλουν να αποτελούν πρότυπο για τους πολίτες κάνοντας ορθολογική χρήση ενέργειας και υιοθετώντας αειφόρα πρότυπα κατανάλωσης. Αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο τους και ότι η δέσμευση της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών θα μπορέσει να υλοποιηθεί μόνον με τη συνδρομή των τοπικών φορέων, των πολιτών και των ενώσεών τους, οι Δήμαρχοι της Ευρώπης συμφώνησαν να υπερβούν τους στόχους που έθεσε η ΕΕ για το 2020. Για το σκοπό αυτό, ξεκίνησαν την πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων, με το οποίο καλούν όλους τους Δήμους της Ευρώπης να συμμετέχουν ενεργά και να υλοποιήσουν Σχέδιο Δράσης για την Βιώσιμη Ενέργεια. O Δήμος Ηγουμενίτσας συμμετέχει στο Σύμφωνο και έχει δεσμευτεί εθελοντικά να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά τουλάχιστον 20% έως το 2020 και να συνεισφέρει ενεργά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Για την υλοποίηση των δεσμεύσεων, όπως απορρέουν από το Σύμφωνο, εκπονήθηκε η ενεργειακή μελέτη για τη σύνταξη Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Το παραδοτέο περιλαμβάνει το Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ) του Δήμου Ηγουμενίτσας, το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την χρηματοδότηση όλων των προτάσεων που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της δράσης 4.5.1.2. «Δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στα αστικά κέντρα» του ΕΠ Περιφέρειας Ηπείρου. Αναλυτικότερα, τα παραδοτέα περιλαμβάνουν την Τεχνική έκθεση συνολικής στρατηγικής του Δήμου, την Απογραφή Εκπομπών Αναφοράς, την Μελέτη προτεινόμενων δράσεων, το Προσχέδιο Δράσης και  και το Τελικό Σχέδιο.    
Δείκτες Αποτελέσματος
  • T1614.ΕΚΠΟΜΠH ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ EKTOΣ ΣΕΔΕ

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.