Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
«Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ) Δήμου Ιωαννιτών»
Άξονας: 2.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €156,860.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €156,860.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Με την εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια επιδιώκεται να αποτυπωθεί ο τρόπος με τον οποίο ο Δήμος Ιωαννιτών και οι κάτοικοι του σκοπεύουν να επιτύχουν τη μείωση των εκπομπών, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η ενέργεια σε όλο το Δήμο σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν, εμπλέκουν όχι μόνο τις τοπικές αρχές αλλά και φορείς και εκπροσώπους πολιτών, των οποίων οι προτάσεις, τα σχόλια και οι προβληματισμοί θα αυξήσουν το επικοινωνιακό αποτέλεσμα της πράξης.
Κρισιμότητα
Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει στο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια μετά την με αριθμό πρωτοκόλλου 726/2015 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «έγκριση ένταξης του Δήμου Ιωαννιτών στο Σύμφωνο των Δημάρχων για την εφαρμογή Βιώσιμων Τοπικών Ενεργειακών Πολιτικών» και την από 16/2/2016 έγκριση αποδοχής στο σύμφωνο. Οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την υπογραφή του συμφώνου των Δημάρχων περιλαμβάνουν:  «Προκειμένου να μετουσιώσουν την πολιτική τους δέσμευση σε πρακτικά μέτρα και έργα, οι υπογράφοντες του Συμφώνου πρέπει, κυρίως, να προετοιμάσουν μια Απογραφή Εκπομπών Αναφοράς και μια Εκτίμηση των Κινδύνων και της Τρωτότητας από την Κλιματική Αλλαγή. Δεσμεύονται να υποβάλλουν, εντός δύο ετών από την ημερομηνία της απόφασης του τοπικού συμβουλίου, ένα Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ) που θα περιγράφει συνοπτικά τις βασικές δράσεις που προγραμματίζουν να αναλάβουν. Η στρατηγική της προσαρμογής πρέπει να αποτελεί μέρος του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος ή/και να αναπτύσσεται και να ενσωματώνεται σε ξεχωριστό(ά) έγγραφο(α) σχεδιασμού. Οι υπογράφοντες μπορούν να διαλέξουν τη μορφή της επιλογής τους. Η θαρραλέα αυτή πολιτική δέσμευση σηματοδοτεί την έναρξη μιας μακροπρόθεσμης διαδικασίας όπου οι πόλεις δεσμεύονται να συντάσσουν αναφορές κάθε δύο έτη για την πρόοδο της) υλοποίησης (http://www.simfonodimarxon.eu/about/covenant-of-mayors_el.html).  Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι η σύνταξη και υλοποίηση «Σχεδίου Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας» (ΣΔΒΕ)  είναι αναγκαία και υποχρεωτική για τον Δήμο Ιωαννιτών, ως απόρροια των δεσμεύσεων που προτίθεται να αναλάβει ως συμμετέχων στο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια αλλά και ως απαραίτητη προϋπόθεση  για την εξασφάλιση χρηματοδότησης έργων που στοχεύουν στην ανάπτυξη ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού του Δήμου.  
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Π1 Τεχνική Έκθεση «Υφιστάμενου θεσμικού Πλαισίου» Π2 Τεχνική Έκθεση «Α.Ε.Α. CO2» Π3 Τεχνική Έκθεση «Ανάλυση SWOT» Π4 Τεχνική Έκθεση με «Προκαταρκτικά Σενάρια» δράσεων βιώσιμης ενέργειας Π5 Έκθεση με τα αποτελέσματα της πρώτης διαβούλευσης, όπου θα παρουσιαστούν τα προκαταρκτικά σενάρια στους εταίρους Π6 Τεχνική Έκθεση με «Οριστικά Σενάρια» δράσεων βιώσιμης ενέργειας Π7 Τεχνική Έκθεση με «Πολυκριτηριακή ανάλυση των σεναρίων βιώσιμης ενέργειας Π8 Τεχνική Έκθεση με «Οικονομοτεχνική αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων βιώσιμης ενέργειας Π9 Τεχνική Έκθεση με «τις οργανωτικές παραμέτρους και τη μεθοδολογία παρακολούθησης του ΣΔΒΕ Π10 Οριστικό Τεύχος ΣΔΒΕ Π11 Έκθεση με τα αποτελέσματα της δεύτερης διαβούλευσης, όπου θα παρουσιαστούν το ΣΔΒΕ
Δείκτες Αποτελέσματος
  • T1614.ΕΚΠΟΜΠH ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ EKTOΣ ΣΕΔΕ

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.